Werkzaamheden door een ZZP-er na dienstverband kan problemen geven

Categorie├źn

Door de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervallen. Opdrachtgevers en opdrachtnemers maken binnen hun arbeidsrelatie afspraken. Samen beoordelen zij of er sprake is van loondienst. Bij twijfel kan een modelovereenkomst zekerheid geven.

Het is belangrijk om te beoordelen of sprake is van loondienst. In het geval van loondienst moet de werkgever namelijk loonheffingen inhouden en betalen. Daarnaast moet hij meestal loon doorbetalen bij ziekte en vakantie. En gelden er bijvoorbeeld specifieke regels bij ontslag.

Wanneer is sprake van loondienst?

Loondienst heeft 3 kenmerken: werkgeversgezag, persoonlijke arbeid en een beloning. Wordt aan alle kenmerken voldaan? Dan is sprake van loondienst.

Modelovereenkomst kan zekerheid geven

Als 1 of meer van de kenmerken van loondienst ontbreken, is er meestal géén sprake van loondienst. Is dit bij u het geval? Er zijn verschillende modelovereenkomsten voor situaties waarbij 1 of meer kenmerken van loondienst ontbreken. Wanneer u deze gebruikt, hebt u zekerheid dat er geen sprake is van loondienst. 

 

Bron: | 14-06-2022

Categorie├źn