Vakantiegeld 2024: lagere inkomens krijgen meer, hoge inkomens minder

Categorie├źn
Vakantiegeld 2024: lagere inkomens krijgen meer, hoge inkomens minder

In 2024 zullen Nederlanders met een inkomen beneden modaal, meer vakantiegeld ontvangen dan vorig jaar. Degenen met een bovenmodaal inkomen, ontvangen hetzelfde of minder vakantiegeld dan vorig jaar. Deze veranderingen komen vooral door aanpassingen in de inkomensafhankelijke loonheffingskorting.

Gedetailleerde Inkomensverschillen
Volgens ADP zal een werknemer die 3000 euro bruto per maand verdient, dit jaar netto 242 euro meer vakantiegeld ontvangen. Parttime werknemers met een maandinkomen van 1750 euro bruto kunnen zelfs een toename van netto 578 euro verwachten.

Aan de bovenkant van de loonschalen zullen werknemers met een modaal inkomen van 3395 euro bruto per maand, netto 19 euro minder ontvangen. Mensen met driemaal modaal, zullen zien dat ze in 2024 netto 637 euro minder vakantiegeld op hun rekening krijgen.

Belasting is oorzaak van wijzigingen
Deze veranderingen in het vakantiegeld zijn vooral te wijten aan aanpassingen in de inkomensafhankelijke loonheffingskorting. Deze korting beïnvloedt de hoeveelheid loonbelasting die wordt ingehouden op het vakantiegeld.

Werkenden in de hoogste inkomensschalen betalen dit jaar meer belasting over hun vakantiegeld door een stijging van het belastingpercentage van 49,5% in 2023 naar 56,01% in 2024. Dat komt door toepassing van het bijzonder tarief voor eenmalige uitkeringen (PDF), zoals vakantiegeld. Dat pakt voor driemaal modaal niet zo gunstig uit.  

Iedereen gaat er per saldo op vooruit
Het wettelijk minimumloon is per 1 januari 2024 flink verhoogd. Toch ontvangt een werknemer met een minimumloon en een 36-urige werkweek dit jaar netto 15 euro minder vakantiegeld dan vorig jaar. Minimumloners die 38 of 40 uur per week werken krijgen iets meer vakantiegeld, respectievelijk netto 12 en 40 euro meer.

Hoewel sommige inkomensgroepen netto minder vakantiegeld zullen ontvangen, gaan alle werkenden er, over het hele jaar gezien, door loonstijgingen financieel wel op vooruit. Dus ook als het vakantiegeld lager uitvalt, blijft er in 2024 netto meer over.

Uitbetaling vakantiegeld.

Empower zal het vakantiegeld in de maand mei of juni uitbetalen. Afhankelijk van de CAO en afspraken welke zijn gemaakt. Zijn er bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld via een separate run, dan horen wij dit graag z.s.m. 

Bron: | Personeelsnet.nl | 13-05-2024

Categorie├źn